Свіжа та різноманітна їжа — це не лише цікаво й смачно. Саме різні корисні продукти дарують нам здоров’я. Кожен із них має унікальний склад поживних речовин та вітамінів. І що різноманітніше ми харчуємося, то більше корисного отримуємо.
Зрозуміти, які саме продукти, у якій кількості і якому співвідношенні споживати щодня, допоможе тарілка здорового харчування.
Квест
Мапа смачних пригод
1. Пий регулярно, орієнтуйся на відчуття спраги. Нехай на столі та з тобою завжди буде чиста питна вода.
2. Їсти овочі кожного дня — база. Вибирай різні за сезоном.
3. Не пропускай сніданок. Ранкова тарілка задає вайб і впливає на апетит протягом усього дня.
4. Кожні 45 хвилин навчання роби паузу, щоб розім’ятися.
5. Додай фану до тарілки: вибирай овочі та фрукти всіх кольорів веселки.
6. Під час їди відклади гаджети, вимкни відео, щоб відчути смаки й текстури.

7. Їда — це ритуал. Виділи на неї 15–20 хвилин та їж повільно й усвідомлено.
8. Сніданок, обід і вечерю формуй за правилом «здорової тарілки».
9. За потреби роби перекуси 1–2 рази на день. Вибирай здорові опції: горіхи, хрумкі овочі та фрукти, сезонні ягоди, несолодкі кисломолочні продукти.

10. Екстрапродукти необов’язкові на тарілці, бо не дають користі. Обмежуй ковбаси, плавлений сир, фастфуд, вафлі тощо.
11. Формуй топову звичку: тримати поруч із собою поживну їжу (овочі, горішки, насіння).
12. Норма споживання солі на день — не більше ніж одна чайна ложка. Пам’ятай про сіль у готових продуктах, тож варто обмежити… солоні снеки, чипси, соуси.
13. Ізі спосіб створити яскравий смак — додати спецій і ароматних трав.
14. Лови ритм не тільки в навушниках. Їж «у ритмі», наприклад: 7:30 — 10:30 — 13:00 — 16:30 — 19:30.
15. Необов’язково доїдати до останньої крихти — орієнтуйся на відчуття ситості.
16. Намагайся їсти останній раз за три години до сну.
17. Щоб гарно відпочити й відновитися, уникай додаткових перекусів перед сном.
18. Їсти солоденьке після кожного прийому їжі — це фейл. Спробуй відмовитися від цього на день, на тиждень, на місяць. І звичка зникне.
19. Підбери розмір порцій під свій вік і рівень активності та орієнтуйся на нього.

20. Додавай у раціон продукти, багаті на залізо: яловичину, печінку, сочевицю, гарбузове насіння.
21. Плануй не менше ніж 60 хвилин активності протягом дня: тренування вдома, плавання, прогулянка.
22. Щодня вживай йодовмісні продукти: морську капусту, морську рибу, молочні продукти, яйця.
23. Ненасичені жири можна та треба додавати в кожен прийом їжі — шукай їх в оливках, оліях, льоні, горіхах.
24. Риба жирних сортів (оселедець, скумбрія тощо) — топ для організму. Їж її мінімум два рази на тиждень.
25. Пам’ятай про кальцій: вживай молочні продукти, кунжут, зелень.
26. Віддавай перевагу локальним сезонним продуктам. Вони завжди більш свіжі й поживні.
27. Приготування їжі вдома — це ок двіж! Запропонуй допомогу батькам або приготуй щось самостійно.
28. Накриваючи на стіл, ти не тільки створиш атмосферу, а й підготуєш себе до вживання їжі.
29. Вечеряти всією сім’єю — це любов. Нехай це стане вашою звичкою.
30. Цільні продукти завжди кращі за перероблені. Вибирай фрукт (не сік!), зерна (не пластівці!), м’ясо (не сосиски!).

Немає коментарів:
Дописати коментар